Wereldfeest Bokrijk - zondag 30 augustus 2009

De stedenband Sint-Truiden - Nicaragua vertegenwoordigd door het Nicaraguacomité was aanwezig op zondag 30 augustus op het tweejaarlijkse Wereldfeest in Domein Bokrijk in het teken van “Wonen en werken”. Een impressie vind je hier.

Waardig Wonen en Werken’ op het Wereldfeest

Muziek, animatie, doe-activiteiten, infostands, fairtradeterras, lekkere hapjes en een wereldse
bazaar. Het Wereldfeest is ook te bereiken met de fiets, de trein of de bus.

Niet echt een feestthema? Toch wel! Tientallen vrijwilligers zijn samen met de dienst Ontwikkelingssamenwerking al maanden in de
weer om er een onvergetelijke gebeurtenis van te maken.

‘Wonen en werken’ in een notendop …

Vandaag kan je niet meer naast het begrip ‘duurzaamheid’. Soms vergeten we dat duurzaamheid veel meer is dan de juiste isolatie of het gebruik van milieu bewuste materialen.

Wie geen zeker job heeft en moet overleven van de straatverkoop of tijdelijke kluses op de markt, heeft andere zorgen aan z’n hoofd. Duurzaamheid heeft dus ook te maken met je werk- en leefomstandigheden. Als we met z’n allen de zaak even globaal anders bekijken, kan je stellen dat werken aan een vast inkomen, goede scholing, opvang van (straat)kinderen, werken aan vakbondsrechten, … allemaal toekomstgerichte stappen zijn in de richting van een wereldwijd duurzaam samenleven, waar er plaats is voor iedereen, in respect voor mens, dier en milieu.
Je kan het een nomadische herder toch niet kwalijk nemen dat zijn geiten de laatste grashalmen wegvreten op een braak terrein, als hij voortdurend verjaagd wordt van de betere graslanden? En een straatverkoper die noodgedwongen zijn drankjes in plastic zakjes verkoopt kan toch niet persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden voor de wereldwijde vervuiling met dergelijke plastic zakjes?

Van ‘werken’ een feest maken: het kan en je kan het meemaken op het Wereldfeest.
Om dit allemaal op een boeiende en avontuurlijke manier te vertellen, zijn vrijwilligers al maanden aan het broeden op tal van doe-activiteiten voor het hele gezin.
Kleurrijke verkopers, fietstaxi’s, een klim- en veiligheidparcours voor jonge bouwvakkers, de sweatshops, schoenpoetsers, exotische geuren … In een Marokkaanse Saharatent verklappen vrouwen je de geheimen van de arganolie. De rijstpelmachines Guinee draaien op volle toeren. Het Congolese “Kampement” staat klaar voor de seizoensarbeiders.
Het zijn maar enkele voorbeelden om je ver weg te wanen: steek je handen uit de mouwen, er is werk aan de wereld!

Het Wereldfeest staat ook bekend voor al het lekkers dat de wereld te bieden heeft. Filippijnse loempia’s, Congolese kip of groenten van bij ons. Dit jaar bieden we je - jawel - voedzame
insecten aan. Een gezond en duurzaam alternatief? Proef en oordeel zelf. Een krokante sprinkhaan of een wormencake … wereldwijd deden miljoenen mensen het je al voor. Alles wordt geserveerd op bio-afbreekbare borden.
Op het fairtrade terras kan je alles doorspoelen en genieten van Zuiderse klanken. Voor ieder wat wils. Bijvoorbeeld de mysterieuze oosterse klanken van de Gamelan van Saling Asah, klassiek Chinees met Xia Hua & Hua Liling of opzwepende ritmes van Los Callejeros (Latin), Unisson (Midden Afrika) en de Khan Brothers (India). Verder ook nog hedendaagse genres als de rapgroep FA4, het hiphopduo Paulin&Lambert en poëtische fusions van Polylinguals en Ne t’en fais pas.

Meer dan honderd organisaties geven een brede waaier aan informatie over projecten, thema’s en acties.Wie een herinnering mee naar huis wil, komt dit jaar extra aan z’n trekken. De feestelijke bazaar biedt een exotische mengeling van beeldjes, maskers, kledij, lederwaren en muziekinstrumenten. Tenslotte is er nog het Naaiatelier dat zeker een aanrader is voor iedereen die “duurzaam” en “trendy” wil combineren. Enkele creatieve meiden toveren je oude kledij om tot een trendy kledingstuk. Ga voor één keer dus niet naar de Kringwinkel, maar kom naar het Wereldfeest met je oude kledingsstukken!