Fiesta Tropical 2009

Op 19 juli 2009 greep het jaarlijkse  Fiesta Tropical plaats, georganiseerd door de GROS  (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) waarbij het Nicaraguacomité ook dit jaar het middenterras mocht uitbaten. Onze Niquipo’s hadden een bar voor cocktails opgebouwd met producten van Oxfam Fair Trade voor het Zuiden.

De organisatie van Fiesta Tropical is steeds een zware klus welke alleen mogelijk is met de hulp van tal van organisaties en personen. Vermelden we: de leden van het Nicaraguacomité, van Niquipo en hun familie, vrienden en vele sympathisanten van de stedenband, onze ontwikkelingsambtenaar en burgemeester welke ontwikkelingssamenwerking onder zijn bevoegdheid heeft. Daarnaast, niet te vergeten: alle faciliteiten welke door de stad ter beschikking gesteld worden.

Alle leden van de GROS staan er dan met een stand om hun project kenbaar te maken aan het grote publiek.

Het Nicaraguacomité stond er met de ijskar met schraapijs en had een stand waar artisanale producten uit Nicaragua verkocht werden. Hier gaf men aan de kopers en geïnteresseerden uitleg over de werking van de stedenband. Op de overhandigde foldertjes vonden de bezoekers extra informatie en een link naar de website waarmee er via verschillende wegen rond de stedenband sensibiliserend wordt gewerkt.

Dit jaar waren de weergoden - al bij al - ons nog een beetje gunstig gezind. Het zag er nochtans bij de aanvang niet goed uit: want rond 13 u ‘s middags begon het te gieten waarbij het water langs alle kanten aan onze stand binnensijpelde. Met lede ogen tuurden alle deelnemers naar de hemel en dan hield het op met regenen en was de zon zelfs terug van de partij. Het volk kwam langzaam opdagen en zo werd het toch nog een succes.
De meeslepende muziek van de optredende groepen, de kleurrijke standen en het gevarieerde publiek zorgde voor ambiance eigen aan een Fiesta Tropical.

Het Nicaraguacomité had een speciale opdracht voor de bezoekende kinderen in het kader van het thema van dit jaar “kinderarbeid”.
Wij hadden een schoenenpoetsbankje staan en legden uit dat de kinderen in Nicaragua om het gezinsinkomen te ondersteunen dit werk moeten doen om geld in het laatje te brengen van hun ouders. Onze kinderen moesten nu ook iemand zoeken wiens schoenen ze konden poetsen en deze werd gevraagd in ruil, vrij, een kleine bijdrage te geven om schoolboeken te kopen. Zo hoorden onze jonge kinderen ook een verhaal dat zij nog niet kenden en met veel enthousiasme gingen ze aan de slag met schoenen poetsen.

Muzikaal Programma Fiesta Tropical:

Wie:

Waar:

Wanneer:

Conbucam

podium 2

uur

Bart&Ernesto

in het publiek, randanimatie

uur

Egwu Oma Dance

podium 1

uur

T. Flamenca Rumba

in het publiek, randanimatie

uur

PiepKlein

podium 2

uur

T. Flamenca Rumba

in het publiek, randanimatie

uur

Lord Cachete & Caribbean Punch

podium 1

uur

T. Flamenca Rumba

in het publiek, randanimatie

uur

Djamel & groep

podium 2

uur

Bart&Ernesto

in het publiek, randanimatie

uur

BRRRAKA

podium 1

uur

Koko Paul + After party

podium 2

uur

Een korte voorstelling van de groepen die dit jaar komen optreden:

Conbucam

Deze muzikanten kwamen oorspronkelijk uit Congo, Burundi en Kameroen. Ze ontmoeten elkaar in de omgeving van Sint-Truiden en Zuid-Limburg en roepen nu samen de sfeer uit hun thuisland op. Opzwepende ritmes en Afrikaanse klanken klonken nog nooit zo “cool”.
Behalve hun optreden in de vroege na zullen ze ook instaan voor 3 leuke djembe-sessies tijdens de kinderanimatie.

 

 

Bart&Ernesto

De Ecuadoriaanse Ernesto Andrade en Bart Braeken (uit het verre Zonhoven ;-)  brengen vurige latijnsamerikaanse muziek terwijl de groepen op de grote podia zich klaarmaken. Met gitaar en cajón (of andere percussiemiddelen) brengen ze zuiderse passie dichterbij.

Egwu Oma Dance

Deze groep konden jullie vorig jaar al horen op onze Fiesta Tropical en wegens "zeer tof bevonden" staan ze er dit jaar opnieuw met traditionele muziek uit West-Afrika. Deze beats doen je onbewust bewegen en zelfs de stijfste hark krijgen ze aan het dansen.

T. Flamenca Rumba

Ook de mensen van deze groep zullen we meermaals mogen begroeten tussen de bezoekers van onze Fiesta Tropical. Ik heb me trouwens laten wijsmaken dat flamenca rumba een mengeling is van het Spaanse flamenco met Afro-cubaanse rumba invloeden en men heeft erbij gezegd dat de dans bijzonder aanstekelijk zou zijn. Bij deze, u bent gewaarschuwd.

PiepKlein

PiepKlein was halve finalist van de Nekkawedstrijd 2007-2008 en speelde al in talloze jeugdhuizen, cultuurcentra en op punk-, folk-, rock-, ska-, kleinkunst- en familiefestivals. Uw favoriete schone boerenzonen brengen met gitaar, trompet, synthesizer, bas, rikrik, mondmuziekskes en percussiegerief een genre dat omschreven kan worden als “kleinpunk”.

Lord Cachete & Caribbean Punch

Indien U op zoek bent naar nog meer swingende artiesten dan wil ik U graag een Caraïbische band voorstellen, die salsa, merengue, socca, bachata... speelt.
De muzikanten van The Caribbean punch band en de zanger Lord Cachete wonen in Nederland maar zijn afkomstig van Aruba. 
Vorig jaar is hij een kijkje komen nemen op Fiesta Tropical en dit jaar wou hij graag zelf de sfeer verzorgen en daar zeggen wij natuurlijk geen neen tegen. Zeker niet als we weten dat hij jaarlijks naar Aruba gaat tijdens de carnavalperiode voor optredens en  deelname aan de calypsocontesten.  Dansen verzekerd! Ze traden eerder op tijdens Polé Pollé en de Gentse feesten.

Djamel & groep

Djamel geboren aan "de poort van de Sahara" en nu verknocht aan Gent, heeft reeds een mooie staat van dienst. Van in zijn jeugd speelt hij muziek: trompet, gitaar, percussie, drum…maar bovenal valt hij op door zijn soepele en heldere stem. Op 18-jarige leeftijd debuteerde hij bij de door hem opgerichte formatie ZAHRET EL WAHAT. Hun mix van traditionele en eigen liederen slaat aan bij het Algerijnse publiek. In 1995 belandt hij in België waar hij door zijn allround muzikaal talent een graag geziene gast wordt in de muzikantenmilieus. Deze muzikant verstaat als geen ander de kunst om de traditionele raï-muziek te verweven met zowel Arabische als westerse pop
Het muziektijdschrift ‘Stage’ beschreef zijn cd als ‘een rijk gedekte tafel die naar meer smaakt’ en Djamel staat dus garant voor een smeltkroes van culturen die verrast, ontroert en de zon laat schijnen in de harten van zijn publiek.

BRRRAKA

Brrraka ontstond als een gelegenheidsformatie voor een bruiloft. Een aanvankelijk beperkt gezelschap breidde zich uit tot het huidige 10-koppige formatie. De chemie die tussen de uiteenlopende muzikanten ontstond gaf vonken die spetterden tot ver bij de buren.
Brrraka betekent zoiets als “ Schetterwijven” en dit collectief staat absoluut garant voor knallende, originele en intense interpretaties van son, salsa, bossa, rumba, flamenco en andere mooie klanken. Met niet te vergeten, het onnavolgbare danstalent van de frontvrouw.
Absolute ambiance!!!

Koko Paul + After party

Hij woont in Sint-Truiden maar we spreken graag over een lekker warme Congolese afsluiter die het publiek nog even  warm en actief houdt. De bende zorgt steevast voor verrassingen. Deze laatste act belooft de Fiesta Tropical krachtig af te sluiten en ....ze mogen blijven tot er niemand meer staat te dansen.